Bernstein en bigband gaan uitstekend samen
Het is dit jaar onder meer het jubeljaar van Leonard Bernstein, omdat hij honderd jaar geleden werd geboren. Bernstein werd bekend door zijn dirigentschap bij The New York Philharmonic en vooral van zijn muziek voor de West Side Story. Als componist heeft hij echter een groot oeuvre geschapen en als dirigent veel klassieke muziek op de plaat gezet.
Reden voor Joan Reinders, de dirigent en arrangeur van het Millennium Jazz Orchestra, om aan deze componist een tournee te wijden. Daarvoor heeft hij een aantal stukken uit de West Side Story en andere musicals gearrangeerd voor bigband.
Uiteraard werd begonnen met de Prologue van West Side Story. De leden van het orkest kwamen al vingerknippend op van achter uit de zaal en zetten op het podium het openingsstuk in. Voor degenen die de film en de muziek kennen was er meer dan een vlaag van herkenning! Reinders was in zijn arrangement voor bigband dicht bij het origineel van Bernstein gebleven.
Voor de introductie van de zangeres Laura Bohn stond, ook uit de West Side Story, het Something’s Coming op de lessenaars. Zij wist het verwachtingsvolle verlangen van Maria, een van de hoofdpersonen, volledig in haar uitvoering tot uiting te brengen. Vermakelijk was de song One hundred easy ways (to lose a man) uit de musical Wonderful Town. Het kwam er op neer dat je je vent met zijn eigen middelen moest bestrijden en vervolgens met opgestoken neus dumpen. Laura Bohn bracht deze song met veel genoegen.
Reinders had ook Prelude, Fugue and Riffs, hét bigbandstuk van Bernstein op het programma staan. Daar hoefde hij niets aan te arrangeren. De band voerde het stuk uit met de precisie die daarvoor in de partituur was vereist. Het stoomde er uit.
Hier, en ook bij de zang van Bohn, kwam je tot de conclusie dat Bernstein vooral een klassiek componist was en dat hij het in zijn vingers had om de swing van een jazzorkest goed in zijn composities te verwerken. Bohn toonde zich een veelzijdig zangeres. Zij schrok er niet voor terug om in het arrangement van de saxsectie haar eigen lijn met veel gevoel voor swing mee te zingen.
Bijzondere interpretatie
Na de pauze begon de set met Three dance episodes. Reinders liet zijn orkest het eerste deel spelen alsof het geschreven was door Raymond Scott, de componist van de muziek achter vele oude Amerikaanse jaren dertig tekenfilmpjes. De Fugue kwam tevoorschijn als een ballad terwijl het derde deel, Riff, geïnspireerd leek door de ragtime, met aansluitend herinneringen aan de jaren dertig swing en nog een vleugje Raymond Scott als toetje. Een bijzondere interpretatie van dit stuk.
Als toegift zong Laura Bohn het Somewhere uit, opnieuw, de West Side Story. Maar eerst trok ze de strekking van dit lied – ergens vinden we een plek waar we in vrede kunnen leven – naar de actualiteit. Dat maakte deze gezongen wensdroom aangrijpend. Dit orkest heeft met dit programma een weergaloze prestatie neergezet.
Bernstein Celebration Tour, 100 jaar Leonard Bernstein, Millennium Jazz Orchestra met sopraan Laura Bohn, in De Harmonie, Leeuwarden, 93 bezoekers.
Recensie Hessel Fluitman – Friesch Dagblad